Vize nedir? Vize nasıl alırım?

Son Güncelleme: 11 Nisan 2018 - 18:57

11.04.18

Yurt dışına seyahat planlıyorsanız o ülkenin ziyaretçilerinden vize isteyip istemediği çok önemli bir nokta oluyor. Türk pasaportu ile seyahat edecek vatandaşlarımız 100’ü aşkın ülkeye vizesiz seyahat imkanına sahip olsalar da özellikle Avrupa ülkeleri turistik geziler, iş ve eğitim için vize istemektedirler. Ülkelerin uyguladıkları vize kanunları zaman içinde çeşitli nedenlerden dolayı yenilenir. Artan göç, sığınmacı yoğunlukları, terör, ekonomik ve politik sebepler vize kanunlarını etkileyen başlıca konulardır.

Peki, vize ne demektir? Vize nasıl alınır? Vize alırken hangi belgeler istenmektedir? Vize ile ilgili merak ettiğiniz tüm konuları bu haberde bulacağınıza inanıyoruz.

Vize’nin tanımı kısaca şöyle; yabancı bir ülkeye girebilmek için o ülke makamlarından alınan resmi izindir. Daha açık bir ifadeyle de bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıt belgesidir.

 VİZE NEREDEN ALINIR ?

Vizeler, seyahat edilecek ülkenin

– Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümünden;
– Başkonsolosluğundan veya
– Konsolosluğundan alınır.
– Bazı ülkeler, Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebilmektedirler.

 VİZE ALIRKEN, HANGİ BELGELER İSTENİR?

Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.

VİZE İÇİN TALEP EDİLEN EVRAKLAR

Birçok ülkenin vize için talep ettiği evraklar var:

– Vize başvuru formu

– En az 3 ay daha geçerli (1 yıl tavsiye edilir) ve en az 2 boş sayfası bulunan pasaport

– Son 6 ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf (Ülkeye göre ölçüleri değişebilir)

– Ekonomik olanaklara sahip olduğunu gösteren belgeler (banka cüzdanları, varsa gayrimenkul tapu fotokopileri)

– Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu

– Varsa/zorunluysa ziyaret edilecek ülkeden alınmış davet yazısı

– Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

– Uçak ve otel rezervasyonları

– Dilekçe

Farklı iş grupları için farklı evraklar da gerekebilir:

– Çalışanlar için: Son 3 aylık SGK Hizmet Dökümü, son 3 aylık maaş bordrosu, SGK İşe Giriş Bildirgesi, antetli kağıda yazılmış kaşe ve imzalı iş yeri izin belgesi.

– İşverenler için: Vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticari sicil kaydı ve resmi gazete fotokopisi.

– Öğrenciler için: Öğrenci belgesi, varsa sponsor evrakları ve dilekçesi.

– 18 yaşından küçükler için: Varsa öğrenci belgesi, aileden ayrı seyahat ediyorsa noter tasdikli izin belgesi.

– Emekliler için: Emeklik belgesi, 6 aylık banka hesap dökümü.

– Çiftçiler için: Çiftçi belgesi.

– Yeni Mezun/Çalışmayan/Ev Hanımları için: Son mezun olduğu okulu gösteren diploma fotokopisi, varsa sponsor evrakları ve dilekçesi.

Seyahat etmek istediğiniz ülkenin konsolosluğundan veya vize merkezinden mutlaka detaylı bilgi almanız yararınıza olacaktır.

VİZE BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR?

– Genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır.

– Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür.

– Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden teyit ettirmenizde yarar vardır.

– Mülakat sırasında, sorulara doğru yanıtlar vermeniz önemlidir.

– Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız. Tahrif edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.

– Vize bir egemenlik hakkı olduğundan başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul ediniz.

– Mülakat sırasında, yetkilinin, hakkınızda olumlu izlenim edinmesi, başvurunuzun kabul edilme şansını arttırır.

– Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir.

– Mülakatın amacı; seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı anlamaktır.

– İşsiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden, vize alma şansınız oldukça düşüktür.

– Bazı ülkeler vize harcının yanında, yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru veya işlem harcı almaktadırlar. Bu koşullar ülkeden ülkeye değişmektedir.

 KİMLERE VİZE VERİLMEZ?

Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.

 

Bu haberi okuyanlar bunlara da göz attı...

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER